tag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post4650360936847097504..comments2023-08-02T21:43:50.335+02:00Comments on Mama i Pomocnicy: Grzyby w solance na zimęJustyśhttp://www.blogger.com/profile/03332145475911847180noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post-70752381052811792222015-10-12T19:19:22.306+02:002015-10-12T19:19:22.306+02:00Czemu czas pasteryzacji powinien być aż tak długi?...Czemu czas pasteryzacji powinien być aż tak długi? Czy te grzyby nadają się potem np na zupę? Chodzi mi o to czy dużo tracą z grzybowego smaku?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post-35506625955753808012015-10-12T19:18:03.204+02:002015-10-12T19:18:03.204+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10253083291997507259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post-509966530299096982015-09-25T01:49:04.701+02:002015-09-25T01:49:04.701+02:00Pasteryzacja w ogóle nie jest potrzebna jeżeli ugo...Pasteryzacja w ogóle nie jest potrzebna jeżeli ugotuje się pokrojone grzyby w dobrze osolonej wodzie tj. ok 1 łyżki soli na 1litr wody.Gotuje ok 3-5min. a następnie łyżką durszlakową wyjmuje gotujące się grzyby i wkładam do czystych słoików (napełniam 3/4) i dolewam gotujący się wywar do szyjki słoika.Zakrecam słoiki i czekam aż wystygną i denko "wpadnie" .Wstawiam do lodówki na dolą półkę lub do zimnej! piwnicy i tak stoją rok czasem 2 lata(dotąd są dobre dokąd denko jest wklęsłe a jeśli zrobi się wypukłe, to grzyby wyrzucić i nie ryzykować.Przed użycie grzybów odlewam wode i przelewam grzyby przegotowaną wodą aby nadmiar soli z zalewy spłukać i już są gotowe do użycia na zupę lub sos.Od lat tak przygotowuję grzyby i nigdy mi się nie zepsuły mimo ,że nie pasteryzuję ich.Powodzenia i owocnych zbiorów wszystkim życzę. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post-40289289829698681312015-09-21T15:45:16.372+02:002015-09-21T15:45:16.372+02:00 mam pytanie czy do tego mozna dodac czosnek i ceb... mam pytanie czy do tego mozna dodac czosnek i cebuleAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post-66377308225502059142014-09-08T10:03:03.118+02:002014-09-08T10:03:03.118+02:00Ja też pozdrawiam , ale dalej obstawiam za 3 godzi...Ja też pozdrawiam , ale dalej obstawiam za 3 godzinami :)Justyśhttps://www.blogger.com/profile/03332145475911847180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1979165658628688943.post-75544250709201016182014-09-07T19:52:12.511+02:002014-09-07T19:52:12.511+02:00prawie ok..... wystarczy 45 min od wrzenia wody a ...prawie ok..... wystarczy 45 min od wrzenia wody a nie 3 :) pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.com