Wracając do pijanego kokosa. Znalazłam go trzy tygodnie temu na stronie margaryny Kasi. I powiem tak, aż tak bardzo mnie nie zachwycił. Robiłam tak jak było w oryginale i stwierdziliśmy, że wódki było tam za dużo, dlatego w przepisie moim jest zmieniona proporcja po połowie z wodą. No chyba, że ktoś lubi piekący smak alkoholu. Myślę, że dobre by też było z jakimś słabym likierem (wtedy bez rozcieńczania). Moje spostrzeżenia co do ciasta były takie, że na początku były miękkie placki, później się zrobiły twardsze, a najlepsze ciasto było po 4 dniach. Jak ktoś lubi alkoholowe wypieki to polecam spróbować.
MASA KOKOSOWA:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka czystej wódki
- 1/2 szklanki wody
- 1 kostka masła roślinnego
Na następny dzień masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niego po łyżce masy kokosowej wciąż ucierając.
CIASTO :
- 1 kostka margaryny
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 300g ciemnego dżemu
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć dno. Po wierzchu smarujemy połową dżemu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto około 20-25 minut. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta i pozostałym dżemem. Jeśli ma się dwie takie same blaszki to można upiec obie razem.
Jeden placek jak jeszcze jest gorący posypujemy wiórkami kokosowymi, aby się troszkę przylepiły do dżemu.
W blaszce w której piekliśmy ciasta układamy placek bez wiórek kokosowych, wykładamy na niego utartą masę kokosową i przykrywamy plackiem z wiórkami.
Wstawić do lodówki na minimum 1 dobę, aby ciasto ładnie się połączyło. Przechowywać również w chłodnym miejscu.
Musi być pyszne. :-) Uwielbiam ciasta z alkoholem i napewno niedlugo je zrobię.
OdpowiedzUsuńJustyś,z tego co widzę ,jesteś mistrzynią w tym co robisz i kochasz to.
Pozdrawiam
Musi być pyszne.Uwielbiam Ciasta z alkoholem.:-) Mają bardziej wyraźny smak.,Na dniach wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJustyś,jesteś mistrzynią i kochasz to co robisz.
Pozdrawiam:-)
Mi aż tak bardzo nie smakowało bo było za mocne, dlatego radzę rozcieńczyć. Do mistrzyni mi dużo brakuje ale rzeczywiście kocham to co robię i szczerze nie wiem po kim to mam. Również pozdrawiam :-)
Usuńpiękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWYGLADA BARDZO APETYCZNIE IEFEKTOWNIE/WYPRÓBUJĘ JESZCZE W TYM TYGODNIU!
OdpowiedzUsuńAnonimowy podziel się z nami opinią czy smakował. Zamiast wódki możesz dać jakiś likier smakowy np. kokosowy, na pewno wtedy będzie smaczniejsze ciasto.
Usuńwygląda pysznie napewno spróbuję zrobić bo uwielbiam piec ciasta i gotować
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada super i mam ochote je zrobic,ale mam pytanie: ta kasza manna ma byc sypka tzn surowa? czy ugotowana,bo nie wiem czy dobrze doczytalam ,ona jest tylko namoczona w tej wodce?
OdpowiedzUsuńTak tylko moczymy, nie gotujemy i polecam użycie likieru, bo z czystą wódką stanowczo za mocne :)
UsuńDziekuje za odpowiedz,jak zrobie to dam znac jak wyszlo,pozdrawiam :) i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńOdwiedziłam i bardzo mi się u Ciebie podoba, zostaję na stałe :)
Usuń