Na początek trochę z encyklopedii: Sos beszamelowy – wymyślił go francuski urzędnik na dworze Ludwika XIV, Louis de Béchameil, markiz de Nointel. Jest to zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Głównymi składnikami są mleko, mąka i masło, przyprawia się go solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
My ten sos używamy do większości zapiekanek, lasagne, cannelloni a także do sezonowych warzyw takich jak kalafior, brokuł czy fasolka szparagowa.
W przygotowaniu jest dosyć kapryśny, gdyż przy złym wymieszaniu utworzą się kluchy. W czasie stygnięcia jeszcze gęstnieje jego konsystencja. Dodaje on ostrym potrawą, ciekawego posmaku tworząc kontrast między ostrością a jego słodyczą. Oczywiście wg uznania można go doprawić pikantnie, ale u nas się przyjęła łagodna forma.
Zapraszam na przygotowanie krok po kroku.
My ten sos używamy do większości zapiekanek, lasagne, cannelloni a także do sezonowych warzyw takich jak kalafior, brokuł czy fasolka szparagowa.
W przygotowaniu jest dosyć kapryśny, gdyż przy złym wymieszaniu utworzą się kluchy. W czasie stygnięcia jeszcze gęstnieje jego konsystencja. Dodaje on ostrym potrawą, ciekawego posmaku tworząc kontrast między ostrością a jego słodyczą. Oczywiście wg uznania można go doprawić pikantnie, ale u nas się przyjęła łagodna forma.
Zapraszam na przygotowanie krok po kroku.
SKŁADNIKI :
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz kolorowy
- pół gałki muszkatołowej
Na średnim palniku dalej podgrzewamy. Do masła wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aby mąka dobrze się połączyła, robimy jasną zasmażkę.
Do zasmażki dalej podgrzewając wlewamy mleko i energicznie, dokładnie mieszamy, aby nie powstały kluski. Na początku sos jest rzadki. Cały czas go mieszamy do momentu, gdy się zagotuję i zgęstnieje.
Zestawić z ognia, dodać startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz kolorowy do smaku. Wymieszać.
Przyrządzam sos beszamelowy podobnie ale nie dodaję pieprzu i soku z cytryny,tylko samą świeżo startą gałkę muszkatołową (dodaję jej dość sporo).Cytryna pewnie trochę zmieni smak więc muszę koniecznie spróbować twojej wersji.
OdpowiedzUsuń