Pewnego dnia przyszedł mi do głowy pomysł, aby zrobić udka kurczaka z dużą nutą pomarańczy. Dlatego postanowiłam, że najlepszy aromat da świeży owoc wraz ze skórką. Był to strzał w dziesiątkę. Słodycz pomarańczy i pikantne chili zgrały się doskonale. Aromat roznosił się po całym domu. Z pewnością jeszcze nieraz mięsko z tego przepisu zagości u nas w domu, bo naprawdę było pyszne.
MARYNATA :
- 1 duża pomarańcza
- 1 łyżka sosu sojowego
- 50 ml oleju
- 200 ml śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki chili
- 1 łyżka miodu
- 12 udek lub podudzi
Po tym czasie blaszkę wykładamy rękawem do pieczenia i wykładamy mięso.
Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 205 stopni na 45 minut, następnie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę piekarnika na maksimum i pieczemy jeszcze około 15-25 minut, do zrumienienia skórki.
Kurczak taki świetnie się sprawdza na imprezy, gdyż jest bardzo aromatyczny, można również podawać go z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.