Słonko zaczyna się przebijać przez chmury, choć wieje bardzo zimny wiatr, ale jest nadzieja, że pogoda wreszcie się poprawi. A w związku z tym, że jutro mamy święto to zaproponuję Wam kolejną propozycję na grilla. Ostro-słodki kurczak z chrupiącą skórką idealny na rodzinne spotkanie.
- 1 kg podudzi z kurczaka
MARYNATA :
- 4 łyżki stołowe ketchupu
- 150 ml coca coli
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka słodkiej papryki
Do kubka wlać coca colę, dodać ketchup, sól, chili i słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut.
Po tym czasie do miski z udkami wlać marynatę i za pomocą rąk wmasować ją w mięso. Miskę szczelnie zamknąć lub obkręcić folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Po zamarynowanie udka pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 25-30 minut, w zależności jaki efekt wypieczenia chcemy uzyskać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.