Nasze ulubione żeberka, ostro słodkie i koniecznie z tłuszczykiem. Idealnie komponują się z ziemniaczkami i bigosem, ale równie smaczne same z chlebem. W czasie pieczenia ważne jest, aby powietrze tworzące się w torebce miało gdzie uciekać, dlatego robimy kilka dziurek. W przypadku gdybyśmy ich nie zrobili folia będzie strasznie się nadmuchiwać i w pewnym momencie może pęknąć. Żeberka takie na obiad są idealne, gdyż bez brudzenia kilku naczyń i stania przy kuchni mamy od razu mięso i sos. Jeśli mamy małe dzieci, które będą jadły to danie proponuję chili zastąpić słodką papryką.
SKŁADNIKI :
- 1 kg żeberek kątów
- 250 ml coca coli
- 100 ml ketchupu
- 1 płaska łyżeczka chili
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 małe cebule
- rękaw do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ucinamy dość duży kawałek rękawa do pieczenia i związujemy na słupek z jednej strony (można też użyć gotowych torebek do pieczenia). Do przygotowanej foli wlewamy coca colę, dodajemy ketchup, chili, pieprz, sól, ziela angielskie, liście laurowe i cebule pokrojone w ćwiartki. Wszystko delikatnie mieszamy i wrzucamy przygotowane żeberka. Zawiązujemy ściśle folię z drugiej strony i delikatnie potrząsamy torebką, aby marynata oblepiła mięso.
Układamy w naczyniu do zapiekania i wykałaczką na samej górze robimy około 5 dziurek, aby powietrze w czasie pieczenia miało którędy uciekać. Pieczemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (10 minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć torebkę i zwiększyć temperaturę do 250 stopni, aby mięso się bardziej przypiekło).
Podawać np z ziemniaczkami polanymi sosem z pieczenia żeberek.
Danie w sam raz na taka pogodę...odpowiednia dawka energii :)
OdpowiedzUsuńNo niestety pogoda nie rozpieszcza, a żeberka rzeczywiście rozgrzewają i z ziemniakami i kapustą są bardzo sycącym posiłkiem. :-)
Usuń