Od teraz ta sałatka jest dla mnie numer 1. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia pełna magii. Zmieniłam troszkę proporcję, bo szkoda mi było marnotrawić produkty, a nie miałam ich do czego innego dodać. Sałatka jak dla mnie bardzo smaczna. Jadłam ją w ubiegłym tygodniu, a dziś już za nią tęsknię. Na Sylwestra będzie to jeden z pewniaków, o ile wcześniej jeszcze jej nie zrobię. Selera dość mocno w niej czuć, ale za to inne produkty łamią jego smak. I to co mnie przyciąga do tej sałatki to to, że ten seler fajnie w niej chrupie.
SKŁADNIKI :
- podwójna pierś z kurczaka
- paczka selera naciowego
- biała część dużego pora
- 150 g żółtego sera
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 słoiczka majonezu
- 3 łyżki oleju
- sól, papryka ostra, papryka słodka, pieprz
W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki.
Seler naciowy pokroić w plasterki i wrzucić do dużej miski. Por pokroić w cienkie półplasterki, dodać do selera. Żółty ser pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa również odcedzić i pokroić w kostkę wielkości sera. Wszystko wsypać do miski.
Zamarynowane mięso usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie przemieszać i dodać majonez. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez minimum 2 godziny, aby sałatka przeszła wszystkimi smakami.
robię taką samą, jest przepyszna, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńrównież pozdrawiam i podpisuję się pod tym że jest przepyszna, odkąd ją zrobiłam to jedna z moich ulubionych :-)
UsuńCudowna...wspaniała :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna. :) Trochę zmodyfikowałam, bo piersi z kurczaka przyprawiłam ziołami prowansalskimi i ugotowałam na parze.
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na jutrzejsza impreze. Dziekuje:)
OdpowiedzUsuńMoże zechcesz podesłać nam Twoją sałatkę? Chętnie ją opublikujemy na naszym profilu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa robie te salatke czesto. Najbardziej lubie wersje z curry majonez i jogurt naturalny bez oleju i soli itp.
OdpowiedzUsuń