SPIS TREŚCI

29 stycznia 2014

Karczek zapiekany z ogórkami konserwowymi i cebulką w ketchupie

Nie tak dawno na blogu gościł przepis na karkówkę zapieczoną z pieczarkami i cebulą w zalewie. Dziś troszkę inna propozycja, a mianowicie z ogórkami konserwowymi w ketchupie. Mięsko równie smaczne jak poprzednie, idealne na zwykły obiad, jak i na przyjecie gości. Przepis kiedyś znaleziony w gazecie. 


SKŁADNIKI :
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych
  • 4 duże cebule
  • 1 ketchup pikantny
  • przyprawa do mięsa np Delikat (u mnie lidlowska)
  •  masło do wysmarowania naczynia (1/2 łyżki)
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości 1 cm i obsypać z obu stron dokładnie przyprawą, następnie każdy plaster mięsa smarować obficie ketchupem i układać w miseczce. Tak przygotowane mięso odstawić na bok, najlepiej w chłodne miejsce na 2 godziny.


Ogórki i cebule pokroić na plastry o grubości 1/2 cm.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować delikatnie masłem. Na dnie ułożyć jedną warstwę zamarynowanego mięsa, następnie warstwę cebuli i warstwę ogórków. I znów mięso, cebula i ogórki, aż do skończenia składników. Resztę ketchupu z miseczki przekładamy na ostatnią warstwę ogórków i lekko ugniatamy. Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie (najlepiej sprawdzać widelcem, gdyż czas pieczenia zależy od grubości mięsa).


Karkówka idealnie smakuje z kaszą jak i ziemniaczkami, jest też doskonałym daniem dla gości.



7 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie! Wypróbuję ten przepis w przyszły weekend!
    P.s. Masz rewelacyjne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam karkóweczkę, pracy nie dużo, a smak super. I cieszę się, że podobają Ci się moje przepisy. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne mało pracy i jest pysznie masz bardzo fajne przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za fajny przepis. Goście byli zachwyceni. Przepis wchodzi na stałe do mojego menu.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do tego przepisu można dodac pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie cebula i ogórki tutaj wystarczają. Oczywiście można dodać pieczarki, ale myślę, że są zbędne. Karczek z pieczarkami jest w drugim wpisie.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedz.:)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.