Bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe, nie dość, że szybko, to w dodatku może być zdrowo i kolorowo. Na blogu jest już przepis na taki kociołek drobiowy, a dziś wieprzowy z nutą ananasa. W 30 minut możemy wyczarować obiad o cudownym smaku i bogaty w warzywa. Danie idealne dla osób które do późna pracują, uczą się czy też przez inne obowiązki są bardzo zajęci. Kociołek smakuję zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
SKŁADNIKI :
- 1 łyżka smalcu
- 2 cebule
- 400 g karkówki wieprzowej
- przyprawa do mięsa np Delikat (u mnie lidlowska)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 250 g pieczarek
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 1/2 białej części pora
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 szklanka bulionu pieczeniowego
- 50 ml zalewy z ananasa
- sól, pieprz
Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać smalec wrzuć listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, przesmażyć cebulę i karczek, następnie zalać bulionem pieczeniowym, dorzucić marchewki i ziemniaki i na średnim ogniu dusić pod przykryciem przez 5 minut. Papryki oczyścić i pokroić na dużą kostkę, pora i seler naciowy pokroić na grubsze talarki, ananas na paseczki. Po upływie 5 minut na wierzch dokładamy seler naciowy, papryki, por, ananas i pieczarki, zalewamy sosem z ananasa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, u mnie to trwało około 15 - 20 minut. Na koniec wszystko delikatnie przemieszać, doprawić do smaku pieprzem i możemy również dosolić do smaku, ale to już zależy jaki mieliśmy bulion. Mój był na tyle słony, że soli już w ogóle nie dodawałam. Podawać gorące.
Super kociołek. Lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuń