Dziś z opóźnieniem świąteczna wersja śledzików. Polecam je miłośnikom smaków korzennych, gdyż są bardzo aromatyczne i nie każdemu to smakuje. Jeśli lubicie cynamon i śledziki to na pewno przypadną waszym kubkom smakowym do gustu.
SKŁADNIKI :
- 250 g śledzi
- mleko do wymoczenia
- 1 cebula
- szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- 2-3 goździki
- pieprz
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 200 ml oleju
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odsiąkła.
Do miski pokroić śledzie na mniejsze kawałki, dodać cebulę, goździki, ziele angielskie. W szklance wymieszać musztardę, miód, cynamon, przyprawę do piernika i olej, na końcu wsypać pieprzu do smaku.
Przygotowaną zalewą zalać śledzie w misce, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.