Dziś Dzień Czekolady, a ja mam dla Was pyszne ciasto czekoladowe, które znalazłam na tym blogu. Upiekłam je we wrześniu na urodziny i nie wiem czemu jeszcze go nie opublikowałam, po prostu gdzieś się zawieruszyło. W cieście tym nie znajdziemy czekolady, ale smak powala na kolana. Ciasto trochę jak browni, bardzo wilgotne i ciężkie. Piekąc to ciasto przypomniały mi się smaki z dziecięcych lat, w całym domu unosił się zapach jak z cukierni. Ciężko się oprzeć, aby nie zjeść kolejnego kawałka pomimo, że jest bardzo słodkie.
CIASTO :
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą, gładką masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wciąż ubijając wbijać po jednym jajku. Gdy jajka już połączą się dobrze z masą wciąż ucierając dodajemy na przemian po trochu mąki, maślanki i po łyżce kakao. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę dzielimy na 3 równe części. Każdą część upiec osobno przez około 25-30 minut w blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blaty całkowicie wystudzić.
MASA KOKOSOWO-ORZECHOWA :
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 duże żółtka
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
DEKORACJA :
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka mleka
Gorącą polewą za pomocą łyżki robimy na cieście wzorki.
A tak pomagał mi młodszy Pomocnik.
Uwielbiam czekoladowe ciasta, niemieckiego nie jadłam, ale na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuń