W tym roku również pierwszy raz zrobiłam ogórki w musztardzie, smakują jak konserwowe, ale mają lekki posmak musztardy. Skorzystałam z tego przepisu. Ogóreczki te bardzo zasmakowały dzieciakom.
SKŁADNIKI :
- 3 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
- koper ogrodowy
- czosnek
- świeży koper chrzanu
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po ząbku czosnku, kawałku (długość połowy małego palca) chrzanu, 1/2 łyżeczce pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczce gorczycy, liściu laurowym, 2 ziarnach ziela angielskiego i kawałku gałązki z nasionami kopru. Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 czubate łyżki musztardy sarepskiej
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.