Ten rok obrodził w kurki, można je przynosić wielkimi koszami. Grzechem by było ich nie zrywać. I tak prócz marynowanych, często goszczą obecnie na obiad. Pierwszą propozycją są pierogi z nutą górskiego klimatu, czyli z oscypkiem. Najlepsze okraszone skwareczkami i cebulką.
FARSZ:
- 500 g świeżych kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 100 g wędzonego oscypka
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Kurki oczyszczamy i kroimy na małe części, odkładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z wody. Cebulę kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulkę z łyżeczką cukru na złocisto, dodajemy łyżkę masła i gdy się rozpuści wrzucamy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem dość ostro. Dusimy na średnim ogniu około 15 minut, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, delikatnie mieszamy wszystko razem. Na koniec dodajemy pokrojony w małą kostkę oscypek i ponownie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
CIASTO :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy cienko (około 2 mm) jedną część. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką, by nie obsychało. Szeroką szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu, a następnie sklejamy dokładnie pierogi. Sklejone pierogi układamy na drewnianej deseczce i również przykrywamy ściereczką, aby nie podeschły. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak jak z pierwszą.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięciu ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.