SPIS TREŚCI

21 października 2014

Masa Cukrowa Plastyczna

Od kilku miesięcy eksperymentuję z tortami oblepionymi masą cukrową. Ogólnie rzecz biorąc nie znam chyba osoby, której ta masa smakuje i przeważnie zostaję na talerzykach, ale można nią ozdobić piękne torciki czy ciastka. Na tej stronie znalazłam przepis na domową masę plastyczną i jak dla mnie przepis jest jak najbardziej w porządku. Wszystkie torty jakie do tej pory zrobiłam były właśnie w tej masie. Koszta niewielkie to nawet nie szkoda jak nam coś nie wyjdzie. Więcej szczegółów dotyczących tej masy przeczytacie pod przepisem.


SKŁADNIKI :
  • około 350 g - 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml zimnej wody
  • owocowy aromat do ciasta
Żelatynę wsypujemy do kubeczka (takiego, który można postawić na gazie) i zalewamy ją zimną wodą. Odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy glukozę i na malutkim ogniu podgrzewamy, aż rozpuści się glukoza i żelatyna. Bardzo ważne, aby tej masy nie zagotować, podgrzać tylko do rozpuszczenia. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do miseczki.


Następnie do żelatyny z glukozą wsypujemy 5 łyżek stołowych cukru pudru i łyżką mieszamy.


 Powstanie nam średniej gęstości papka.


Dodajemy kolejne 5 łyżek cukru pudru i ile jeszcze się da mieszamy łyżką.


 Następnie zagniatamy za pomocą rąk cały cukier z miski.


Teraz na blat lub stolnicę wysypujemy połowę pozostałego cukru pudru i przekładamy do niego powstającą masę z miski.


Zagniatamy bardzo plastyczną, jednolitą masę, dosypując w miarę potrzeb więcej cukru. Mi zawsze do tej masy wchodzi około 350 g  cukru. Masa ma być elastyczna i nie może lepić się do rąk. Należy zagniatać ją dość długo, aż zrobi się mięciutka. Na koniec do smaku dodać kilka kropelek ulubionego aromatu.

Tak powstałą masę możemy podzielić na części i wedle potrzeby dodawać wybranego barwnika i zagniatać do połączenia. W razie gdyby barwnik rozrzedził masę, należy dodać przy zagniataniu troszkę cukru pudru.

Masę najlepiej rozwałkowywać na stolnicy wysmarowanej olejem lub posypanej mąką ziemniaczaną.

Masę tę można też przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w temperaturze pokojowej, łatwiej ją wtedy zagnieść. Jeśli jednak chcemy dłużej ją przechować należy wsadzić pudełko z nią do lodówki i wtedy przed użyciem konieczne jest jej ogrzanie albo przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, albo przez chwilkę w mikrofali. Jednak najlepiej pracuje się ze zrobioną na bieżąco masą.

Masą tą można oblepić zarówno tort, jak i zrobić figurki. Tort do obłożenia masą cukrową musi być dokładnie posmarowany kremem na bazie masła, żeby masa nie podchodziła wodą. Figurki możemy przyklejać przy pomocy wody rozmieszanej z cukrem pudrem , chyba że mam specjalny klej.

Jak dla mnie masa ta jest nie smaczna, ale pozwala bardzo ładnie udekorować tort. Jest to raczej ozdoba i mało kto ją zjada.

Masa z tej ilości składników starcza mi na obłożenie i udekorowanie tortu o wadze do 2 kg.

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.