Rolada serowa zagościła już w naszym domu na stałe. Na ostatnim przyjęciu gościem była kolejna wersja z mięsem mielonym i pieczarkami. Podbiła podniebienie domowników, a w szczególności mojego najmniejszego pomocnika. Proste w wykonaniu, a zaskakujące w smaku.
CIASTO SEROWE :
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.
FARSZ :
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Do mięsa mielonego wbić jajka dodać bułkę tartą i przestudzone pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciepłe ciasto odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy mięso mielone zostawiając z obu stron około centymetrowe marginesy (tak jak na zdjęciu) i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).
Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby mięso się przepiekło. Wyjmuje i odstawiamy do przestudzenia.
Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje. Przepis napewno wykorzystam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno zrobić:) zwłaszcza,że wcześniej próbowałam roladę z innym farszem i była bardzo smaczna. Monika :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i bardzo dobra rolada. Wcale nie wymaga specjalnych zdolności za to jej wygląd przyciąga wzrok ;)
OdpowiedzUsuńA może być ser czedar?
OdpowiedzUsuńNie pomogę, zawsze robię z Goudy
Usuń