Drugi rok z kolei robię ketchup z cukinii. Przepis znalazłam na blogu Dzikowiec od kuchni z tym, że u mnie zamiast koncentratu pomidorowego są pomidory. Ketchup ten na pewno nie smakuje i nie wygląda dokładnie jak ten sklepowy, ale jak dla nas w smaku jest rewelacyjny.
SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 kg cukinii (waga po obraniu i wykrojeniu ziaren)
- 1/2 kg cebuli
- 4 czubate łyżeczki soli
- 1 i 1/2 kg mięsistych pomidorów (podłużne, małe, polne)
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
Obraną, umytą i osuszoną cukinię ścieramy na tartce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tej samej tartce co cukinię. Do dużego garnka wkładamy przygotowaną cukinię i cebulę i posypujemy solą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 10 godzin. Po upływie tego czasu stawiamy garnek na średnim ogniu i gotujemy, co jakiś czas mieszając przez 1 godzinę, aż cukinia i cebula będą rozgotowane. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie z pomidorów sparzamy i zdejmujemy skórkę, następnie dokładnie je blendujemy. Po upływie 30 minut do garnka z cukinią wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy chili, pieprz mielony i słodką paprykę. Gotujemy kolejne 30 minut, czasem mieszając, po czym wszystko blendujemy (jeśli mamy końcówkę blendera z tworzywa sztucznego, to przed blendowaniem zawartość garnka należy przestudzić). Zmiksowany ketchup stawiamy ponownie na gazie i gotujemy bez przykrycia, do momentu, aż uzyskamy odpowiednią gęstość, może to zająć nawet do 2 godzin. Pamiętajmy, żeby co chwilkę ketchup mieszać, aby nam się nie przypalił.
Gorący ketchup przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Następnie słoiki
włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i
pasteryzować przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki
odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygną
wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.
UWAGA : Jeśli chcemy ketchup pikantny należy odpowiednio wg własnych smaków dodać więcej chili, gdyż z podanych składników powyżej ketchup wychodzi bardzo łagodny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.