Spätzle czyli szpecle to typowo niemieckie kluseczki z mąki i jajek, przypominają ciutkę nasze lane kluseczki. Gotowe możemy kupić np w Lidlu, ale nic nie smakuje tak jak zrobione samemu w domu. Możemy je jeść w różnych wariacjach smakowych, dziś wersja z cukinią, brokułem i sosikiem mięsnym.
SOS :
- 500 g mięsa z łopatki lub karczku
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 700 ml wody
- jarzynka
- sól, pieprz
- papryka słodka
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki pszennej
SPÄTZLE :
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- około 10-12 łyżek stołowych zimnej wody
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżeczką oleju. Jeśli mamy specjalną tarkę do szpecli to przy jej pomocy ścieramy kluseczki do wody, a jeśli jej nie posiadamy to ciasto wykładamy na wilgotną deseczkę i przy pomocy noża odcinamy wprost do wody po niewielkich kawałeczkach ciasta. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, następnie wyjmujemy na druszlak i przelewamy zimną wodą.
WARZYWA :
- 1 brokuł
- 1 niewielka cukinia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- jarzynka
- sól, pieprz
- 200 g śmietany 30%
Spätzle podajemy polane sosem mięsnym w towarzystwie brokuła i cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.