Słonecznikowiec to ciasto jedno z tych bardziej pracochłonnych, ale wartych zrobienia. Krem z chrupiącym słonecznikiem skradł podniebienia domowników. Ciasto jest bardzo słodkie, a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Przygotowując to ciasto bazowałam na dwóch przepisach, jeden z bloga Moje Pasje, a drugi z bloga Moje Wypieki, plus inwencja własna.
CIASTO :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (robiłam to na najniższych obrotach miksera). Spód blaszki ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.
WKŁADKA SŁONECZNIKOWA :
- 250 g łuskanego słonecznika
- 70 g masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
Do rondelka wkładamy masło i stawiamy na małym gazie. Dodajemy cukier, mleko i słonecznik. Cały czas mieszamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdejmujemy z gazu. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego masę słonecznikową. Równo rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Prażymy na złoty kolor przez około 25 minut, uważając aby masa się nie przypaliła. Zostawiamy do wystudzenia i następnie kruszymy na mniejsze kawałeczki.
- wkładka słonecznikowa
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
- 200 g miękkiej margaryny
PONCZ :
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
- kieliszek wódki
- 2 łyżeczki cukru
POSYPKA :
- 5 łyżek słonecznika
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki wody
Gotowe ciasto wstawiamy na minimum 3 godziny w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.