Dziś sernik jagodowy. Szczerze bałam się co z niego będzie, bo jest mojego autorstwa. I byłam mile zaskoczona bo wyszedł pyszny i rozszedł się w ciągu kilku godzin, że nawet nie zdążył dobrze odpocząć. Zdjęcia były robione na ciepło, więc jakość ich jest średnia. Moje problemy z piecykiem dały o sobie znać, gdyż masa biała za mało się ścięła i po wylaniu masy z jagodami ta pierwsza poszła na boki. Przy dobrze grzejącym piekarniku powinien być widoczny dobrze biało-fioletowy sernik. U mnie w niektórych miejscach niestety biała część w ogóle zginęła. Ale to już kiedyś pisałam, że akurat mój piekarnik do pieczenia sernika potrzebuje zużyć dwa razy więcej czasu niż innych. W przepisie jest podany czas dla prawidłowo piekącego piekarnika.
SYROP JAGODOWY:
325 gjagód leśnych mrożonych
3 łyżki cukru
Jagody podgrzewamy w garnku z cukrem do
momentu, aż zrobi się gesty syrop (około 15minut). Miksujemy
blenderem i odstawiamy do wystudzenia. CIASTO:
1 czubata szklanka mąki
2 łyżki kakao
170 g margaryny
3 łyżki cukru
2 żółtka (białka odkładamy do lodówki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao,
następnie przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, żółtka i margarynę
pokrojoną w kostkę. Wyrabiamy szybko ciasto tak by połączyły się tylko
wszystkie składniki, bo ciasto kruche długo gniecione stanie się twarde. Może lepić nam się do rąk, ale pomijamy to i nie dosypujemy
dodatkowej mąki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Spód oblepiamy ciastem, przebijamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
MASA SEROWA:
550 g twarogu półtłustego
500 g sera mascarpone
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
5 jajek (całych)
1 szklanka cukru
Twaróg zmielić 3-krotnie, następnie
dodać do niego ser mascarpone i zmiksować razem. Do sera wsypać cukier i wbijać po jednym całym jajku, wciąż miksując na gładką
masę. Do masy dodać budyń w proszku. Ponownie wszystko zmiksować. Masę podzielić na 2 części. Jedną część wylać na podpieczony spód i piec przez 20 minut, aż wierzch się zetnie. Do drugiej części dodać zimny syrop jagodowy. I dobrze wymieszać. W momencie gdy pierwsza część jest już podpieczona wylewamy na nią masę jagodową i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
BEZA:
2 białka (pozostałe od ciasta)
1/3 szklanki cukru drobnego
Po upływie około 45 minutach pieczenia sernika z masą jagodową ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając po troszku cukier na sztywną
pianę. Sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika i
wykładamy na niego pianę z białek. Wykałaczką na pianie robimy rowki.
Wkładamy blaszkę z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około
15 minut, aż piana się zarumieni, ale nie może się zrobić beza, gdyż
rosa nie wyjdzie.Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w
nim sernik, aby przestygł. Z każdą kolejną godziną na pianie powinno się
pojawiać coraz to więcej kropek rosy. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej i dać mu spokojnie ostygnąć i odpocząć.
świetne ciasto wygląda tak, że aż ślinka cieknie i teraz mam ochotę na jagody:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa uznania.
Usuń