SPIS TREŚCI

2 lutego 2013

Rolada szpinakowa z warzywami i boczkiem

Naszła mnie ochota znów na roladę ze szpinaku, więc zrobiłam taką moją wariację. Użyłam konserwowego ogórka, papryki i marchewki. Dodatkowo wzbogaciłam ją boczkiem podsmażonym na patelni, ale równie dobrze można dodać jakiejś chudej szyneczki. Dziś użyłam pierwszy raz szpinaku w brykiecie z Biedronki i szczerze powiem, że jak dla mnie jest lepszy od Hortexu. Puścił bardzo mało wody dzięki czemu szybciej się ją odparowywało. Serka użyłam Twój smak puszysty z Piątnicy i był idealny. Rolada wyszła przepyszna, zjada się jeden kawałek i ma się ochotę brać od razu kolejny. Mój mąż powiedział, że jak na razie ta wersja mu najlepiej smakowała. Polecam spróbować, nie pożałujecie.


CIASTO SZPINAKOWE:
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 5 jajek
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy starty na drobnej tartce lub przepuszczony przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy, aby się nie przypalił, następnie wrzucamy zamrożony szpinak. Od czasu do czasu mieszając podgrzewamy na średnim ogniu szpinak, aż się rozmrozi i wyparuje cały płyn z patelni. 


Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do zimnego szpinaku. Mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy szpinakowo-żółtkowej. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się piany ze szpinakiem, tak by puszystość białek była jak najlepiej zachowana.


Blachę piekarnikową (zawsze biorę tą ciut mniejszą, ale dziś mi się pomyliło, ale mimo to masy starczyło) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku gazowym nagrzanym do 155 stopni przez około 25 minut lub w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 140 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.


 MASA:
  • 2 serki naturalne Twój smak puszysty Piątnicy
  • 1 mała cebula
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • marchewka ze słoika z ogórkami konserwowymi
  • papryka konserwowa tyle objętościowo co ogórków
  • 4 plastry boczku parzonego
Serki wyjmujemy do miseczki. Cebulę, ogórki, marchewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do serków. Wszystko razem mieszamy.

Na suchej rozgrzanej patelni podsmażamy chwilę boczek, aby się zarumienił. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Z zimnego ciasta szpinakowego zdejmujemy papier do pieczenia.



 Na stronie na której był papier rozprowadzamy przygotowany serek.



Z jednej strony odmierzamy margines około 2 cm, za tym marginesem układamy boczek na całej długości ciasta.



Następnie zaczynając od zostawionego marginesu zwijamy roladę, po zwinięciu boczek będzie stanowił środek rolady.



 Ja moją przekroiłam na 3 części dla łatwiejszego przechowania.



Roladę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła na około 60 minut.

 

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.