Wiosną możemy regenerować nasz organizm po zimie jedząc nasze polskie warzywa i owoce. Moją propozycją jest dziś zupa z botwinki czyli młodych liści buraków. Moja zupa jest dość łagodna, lekko kwaśna, ale to oczywiście wszystko zależy od naszych smaków i tego jak doprawimy pod siebie. Przyznam, że już dawno nie jadłam botwinki, ostatnio chyba jako dziecko i ogromnie mi się za nią tęskniło, dlatego ciężko mi było poprzestać na jednej miseczce.
SKŁADNIKI :
- 200 g mięsa wieprzowego np z łopatki
- 2 i 1/2 l wody
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średni burak
- pęczek młodej botwinki z buraczkami
- 3 łyżki octu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Zupę podawać z pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.