SPIS TREŚCI

3 czerwca 2013

Biszkopt z kremem, jagodami i galaretką

Dziś ciasto przypadkowe, gdyż miało być inne z tego biszkoptu, ale że upiekłam w za małej blaszce to już niestety było by za wysokie do przełożenia, i tak środek został jako oddzielne ciacho a biszkopt miał być zamrożony, ale że jeszcze dużo owoców w zamrażarce to do głowy wpadł mi taki oto pomysł. Przepis na krem i biszkopt pochodzą z książki Siostry Anastazji i szczerze całą książkę przejrzałam i nie znalazłam informacji na jakie blaszki są podane proporcje. Ale nic się nie zmarnowało z biszkoptu wyszło bardzo smaczne ciasto z kremem, jagodami i galaretką. 


BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno blaszki (u mnie 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 

KREM :
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 dowolna galaretka (u mnie wieloowocowa)
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 200 g margaryny
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy budyń na gładką masę. Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń i energicznie mieszać na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak by ściśle przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawiamy do momentu, gdy zacznie tężeć.
Gdy budyń jest zimny margarynę utrzeć do puszystości, następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej ciągle miksując, na końcu strużką wlać tężejącą galaretkę i na najwyższych obrotach wszystko dokładnie wymieszać.

PONCZ :
  • 1/3 szklanki kompotu np. truskawkowego
  • 1 łyżka wody lub wódki
Obydwa składniki zmieszać ze sobą.

DODATKI :
  • duża garść jagód
  • 2 galaretki niebieskie 
  • 2 szklanki wrzącej wody
Obie galaretki razem rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do momentu, aż zaczną tężeć.

Biszkopt obkrajamy od boków formy i zdejmujemy papier do pieczenia. Przekroić go na dwa blaty. 
Czystą formę wykładamy nowym papierem i kładziemy na spód jeden blat biszkoptu i nasączamy go za pomocą łyżeczki 1/2 ponczu. Następnie wykładamy krem, zostawiając 3 łyżki w misce. Na wyłożoną masę układamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch smarujemy zostawionym kremem i wysypujemy na niego jagody, na koniec wylewamy tężejącą galaretką (jeśli mamy jagody mrożone to posypać je bez rozmrażania od razu przed wylaniem galaretki). 
Ciasto schłodzić przez około 2 godziny.


3 komentarze:

  1. ale pięknie ciasto wygląda, uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, orzezwiajace ciasto na upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyszne ciasto, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.