SPIS TREŚCI

18 czerwca 2013

Ciasto z masą truskawkową

Takie oto ciasto znalazłam na blogu Sweet dreams a oryginał pochodzi od Crispy biscuits. Upiekłam je na sobotę na imieniny mamy. Ciasto pyszne, smakowało gościom, idealne na letnie dni. Kwaskowa masa z truskawek idealnie się skomponowała ze słodką bitą śmietaną. W wersji oryginalnej były 4 śmietan fixy, ale jak dla mnie było to stanowczo za dużo i zmniejszyła ich ilość do 2. I uwierzcie, że więcej nie trzeba, ciasto stało na stole cały dzień i nic się nie rozpływało. Polecam Wam to ciasto, zwłaszcza tym którzy nie lubią bardzo słodkich wypieków.

Ps. Zapomniałam od razu napisać małą uwagę, dopiero po komentarzu dodanym przez anonimową osobę przypomniało mi się. Biszkopt wyrósł mi wysoki na całą blachę, przekroiłam go i oddałam połowę mamie, która go wykorzystała do innego ciasta. Można również go zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Ja myślałam, że to taki wypadek przy pracy i stało mi się tak, gdyż piekę na kaczych jajkach, które są dużo większe od kurzych, ale po komentarzu widzę, że są inne osoby którym też biszkopt wyrósł za wysoki.



BISZKOPT :
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno blaszki (u mnie 32 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 


MASA TRUSKAWKOWA :
  • 900 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
Truskawki odszypułkować, opukać i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować lub tak jak ja przetrzeć ile się da przez druszlak.
Kiedy truskawki są już przetarte to ponownie je zagotowujemy i wsypujemy do nich galaretki, chwilkę mieszamy, wciąż podgrzewając na malutkim ogniu. 
Do kubka wlać 3/4 szklanki zimnej wody, wsypać budynie i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do masy truskawkowej, mieszając pogotować przez około 3 minuty, aż masa stanie się gęsta.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Kiedy masa jest już zima, wykładamy ją na upieczony wcześniej biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, po tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę.


BITA ŚMIETANA :
  • 400 ml śmietany 30 % (u mnie Pilos z Lidla)
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodając śmietan fixy.

Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na schłodzoną masę truskawkową.


DODATKI :
  • 50 g herbatników
 Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki (ja wsadziłam je do miski i tłuczkiem od mięsa rozdrobniłam) i posypujemy nimi bitą śmietanę.

Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby wszystko ładnie się połączyło.




16 komentarzy:

  1. Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało :) Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto, genialnie Ci wyszło, aż znowu mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne,pysznie wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przy tak ładnej pogodzie i słońcu wreszcie zdjęcia ładnie odzwierciedlają smakołyki.

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smacznie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Nie tylko wygląda, ale jest bardzo smaczne. Również serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  6. Robiłam to ciasto.Biszkopt mi wyrosl bardzo wysoki wiec przekroilam na pol i przelozylam 2 razy masa truskawkowa.W sumie to dobrze bo uwazam ze masy truskawkowej na jedno przelozenie jest za duzo w tym przepisie .Placek smakowal znakomicie!!!Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście biszkopt wyrósł wysoki i pół dałam mamie do innego ciasta. Zapomniałam o tym napisać w poście. Zaraz dodam notkę, tylko ja myślałam że po prostu tak mi się stało bo piekę na jajkach kaczych które są 2 razy większe od kurzego.

      Usuń
  7. Wyglada pysznie, a zdjecie jakie piekne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, zrobię na niedzielę trzeba korzystać ze świeżych owoców. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak póki są owoce to warto piec takie ciasta. Ja miałam tylko 700 g truskawek świeżych a resztę dołożyłam mrożonych. I ciasto naprawdę zrobiło furorę na imprezie. Również pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.