Lubimy bardzo sałatkę z zupkami chińskimi, a że dawno jej nie było to wymyśliłam nową z dodatkiem naszych ulubionych paluszków surimi. Podobnie jak w we wspomnianej wcześniej sałatce musi być do niej typowa ostra zupka chińska Vifon (czerwona). Żadna inna firma nie nadaje takiego smaku jak ta. W wersji poniżej na zdjęciu z dodatkiem kukurydzy, ale jeśli nie lubicie możecie ją pominąć i też będzie pysznie. Sprawdziłam to, bo w ciągu tygodnia sałatkę tą robiłam 2 razy, bo tak spodobała się domownikom, że mama zażyczyła sobie na imieniny tylko właśnie bez kukurydzy. I teraz dostrzegam plusy z tego, że mam bloga, bo przepis dokładnie spisuję i wiem, że go nie zapomnę, a wcześniej to różnie bywało, było i tak, że coś raz zrobiłam, a już drugi raz nie pamiętałam jak to dokładnie było. Teraz ten problem zniknął.
SKŁADNIKI :
- 250 g paluszków surimi
- 1/2 dużej papryki żółtej
- 1/2 dużej papryki czerwonej
- 4 duże ogórki korniszone
- 2 zupki Vifon (czerwone - kurczak curry)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 3 łyżki stołowe pikantnego ketchupu
Makaron kruszymy (ja to jeszcze robię przed otwarciem w torebce). Do składników w misce dorzucamy makaron i wsypujemy wszystkie przyprawy, które znajdują się w zupkach, łącznie z zieleniną i olejem, który nadaje sałatce ostrości. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy majonez i ketchup. Łączymy dobrze wszystkie składniki i wstawiamy sałatkę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby makaron zmiękł.
wygląda pysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś lubi surimi to pewnie będzie mu smakowało. :-)
UsuńSałatka godna polecenia na każdą imprezkę. Jest łatwa w wykonaniu, nie droga i wygląda bardzo kolorowo, a poza tym jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńSałatka super. Nie dość, że wygląda bardzo kolorowo to także super smakuje. Polecam na każdą okazję:)
OdpowiedzUsuń