Będąc w sklepie przy półkach z soczkami dla dzieci pomyślałam, że pora na Shreka i kupiłam sok Pysio, a to tylko dlatego, że był dużo tańszy od Kubusia. Pewnie każdy wie kto to był Shrek, choć powiem Wam, aż wstyd się przyznać, bo tak kultową bajkę jak on nigdy w całości nie obejrzałam. No może pierwszą część prawie całą, ale reszty w zasadzie w ogóle nie widziałam, mimo że mam w domu wszystkie. Nie wiem czy z lenistwa czy po prostu dlatego że mnie nie wciągnęła. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu i na wielu stronach były podobne, różnica przeważnie polegała na biszkopcie albo na umiejscowieniu delicji. Skorzystałam w końcu z tej strony, a zainspirowana pomysłem stąd zamieniłam galaretki agrestowe w piance na cytrynowe. O cieście powiem tyle, że robi wrażenie, jest smaczne, choć jak dla mnie delicje są zbędne. Ciasto jest bardzo aromatyczne, mi przeszkadzał w nim posmak banana z soczku, ale to u mnie normalne bo od zawsze nie lubię bananów (za wyjątkiem surowych i najlepiej mało dojrzałych). Wszyscy pozostali Shreka zachwalali. Moim nawykiem jest już nasączanie każdego biszkopta i tak tutaj użyłam naparu z mięty, co dodatkowo jeszcze orzeźwiło ciasto.
BISZKOPT :
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka (około 35-40 minut) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
DO NASĄCZENIA :
- 3 gałązki mięty
- 200 ml wrzącej wody
Mięte wkładamy do dzbanuszka, zalewamy wodą i szczelnie przykrywamy na około 10 minut. Po czym odkrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z zimnego naparu wyrzucamy miętę i nasączamy biszkopt pozostawiony w formie w której się piekł.
MASA PYSIOWA ZIELONA :
- sok Pysio o pojemności 900ml
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- ok 2 paczki delicji
PIANKA CYTRYNOWA :
- 500 ml śmietany 30 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml wrzącej wody
Kiedy galaretki zaczynają robić się gęstawe ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i następnie ciągle miksując wlewamy galaretki. Tak przygotowaną piankę wylewamy na delicję i delikatnie, równo rozprowadzamy.
DODATKOWO :
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml wrzącej wody
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystko się połączyło.
Ciacho pycha, jest dość proste choć wymaga kilku czynności, ale warto.
OdpowiedzUsuńzgadzam się też uwazam że delicje są zbędne
OdpowiedzUsuń