Najlepsza fasolka szparagowa to dla mnie taka podsmażona na masełku z bułką tartą, ale żeby urozmaicić sobie życie przygotowałam ją inaczej. Uduszoną z pomidorkami, papryką i kiełbaską, coś na styl leczo. Zniknęła w oka mgnieniu. Jeśli lubicie fasolkę to gorąco polecam taką wersję. Bo cóż chcieć więcej jak tyle smaków w jednym garnku.
SKŁADNIKI :
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 laska kiełbasy cienkiej zwyczajnej
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 250 ml wody
Cebulę pokroić w piórka, pomidory w kostkę, paprykę na średniej wielkości kawałki.
W dużym garnku przeznaczonym do duszenia rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy do zrumienienia się cebulki. Następnie wrzucamy paprykę, fasolkę i pomidory dodajemy 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i szczyptę papryki ostrej. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wodą. Często mieszając, aby nam się nie przypaliło dusimy do momentu, aż fasolka będzie prawie miękka.
Dodajemy koncentrat, mieszamy i wciąż dusimy powoli.
Kiełbasę kroimy na "ćwiartko plasterki". Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy kiełbasę i podsmażamy, następnie wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do garnka z fasolką i dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Na końcu doprawiamy jeszcze przyprawami do smaku.
Ależ pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad i powiem jedno pyyychaa :D znikało w oka mgnieniu
OdpowiedzUsuń;D hehe aż się uszy trzęsły :) już się biorę za przegrzebywanie reszty Twoich przepisów :D bo na pewno nie jedno zastosuje :) pozdrawiam :)
Cieszę się że fasolka smakowała i zachęcam do dalszego śledzenia mojego bloga :-) Również bardzo serdecznie pozdrawiam
Usuń