SPIS TREŚCI

4 września 2013

Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej na ostro

Na blogu pojawił się już przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie z octu, dziś wersja podobna, ciut mniej kwaśna, ale za to ostra. Idealne na przegryzkę do trunków procentowych. Palący, a zarazem słodko kwaśnawy smak pomidorka. Jeśli lubcie palący smak w ustach to coś dla Was.


SKŁADNIKI :
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • czosnek
Pomidorki myjemy. 
Do wyparzonych słoików układamy pomidorki, następnie do każdego słoika wkładamy po grubym plastrze cebuli i  po ząbku czosnku. Gotujemy zalewę.


ZALEWA :
  • 1 litr wody
  • 200 ml octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka chili mielonego
Wszystkie składniki zalewy wkładamy (wlewamy) do garnka i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Zimną zalewą uzupełniamy do pełna przygotowane wcześniej słoiki z pomidorkami i zakręcamy. 
Do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na maleńkim gazie i podgrzewamy do momentu pojawienia się małych bąbelków. Następnie wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.


1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.