Tak jak pisałam przy opieńkach marynowanych, do podgrzybków, koźlaków i krawcy używam jedną zalewę pochodzącą z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" Kazimiery Pyszkowskiej. Różnicą natomiast jest wstępne przygotowanie grzybków, gdyż wyżej wymienione gatunki są delikatne i łatwo je rozgotować, a wtedy w słoiku wychodzi ciapa. Tak więc te grzyby wrzucamy już na wrzątek i delikatnie tylko parzymy.
SKŁADNIKI :
- małe kapelusze podgrzybków, koźlaków, krawcy
- gorczyca
- goździki
- cebula
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- chrzan suszony rozdrobniony
Do każdego czystego, wyparzonego słoika wkładamy na dno po plastrze cebuli, jednym goździku, pół łyżeczki gorczycy, dwa ziarna ziela angielskiego, pięć ziarenek pieprzu czarnego i 1/4 łyżeczce chrzanu. Następnie wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoików.
Przygotowujemy zalewę.
ZALEWA :
- 400 ml wody
- 200 ml octu 10 %
- 100 g cukru
- 10 g soli
Kiedy słoiki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu zawrzenia wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.