17 października 2013

Opieńki marynowane w occie

Sezon grzybkowy trwa, więc na pewno przepis komuś się przyda. Opieńki to nasze ulubione grzybki, dlatego pojawiają się pierwsze. Do wszystkich gatunków grzybków marynowanych zalewę stosuję jedną, ale podzieliłam je na osobne posty, gdyż różnią się początkowym przygotowaniem, a mianowicie różne gatunki inaczej zachowują się w czasie gotowania. Te dzisiejsze wymagają dłuższej obróbki, a inne tylko się sparza. Zalewa jest słodko-kwaśna, dla nas idealna. Przepis na zalewę pochodzi ze starej książki mojej mamy "Przetwory w gospodarstwie domowym" Kazimiery Pyszkowskiej.


SKŁADNIKI :
  • kapelusze opieńków
  • gorczyca
  • goździki
  • cebula
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • chrzan suszony rozdrobniony
Kapelusze młodych opieńków opłukać, włożyć do garnka i zalać lekko osoloną wodą z łyżeczką octu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzić na druszlaku i wypłukać dokładnie pod zimną wodą. Zostawić na druszlaku do odcieknięcia wody.
Do każdego czystego, wyparzonego słoika wkładamy na dno po plastrze cebuli, jednym goździku, pół łyżeczki gorczycy, dwa ziarna ziela angielskiego, pięć ziarenek pieprzu czarnego i 1/4 łyżeczce chrzanu. Następnie wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoików.
Przygotowujemy zalewę.

ZALEWA :
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu 10 %
  • 100 g cukru
  • 10 g soli
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
Gorącą zalewą zalewamy słoiczki z przygotowanymi grzybami do pełna, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem czyli na dekielki.


Kiedy słoiki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu zawrzenia wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.