21 października 2014

Rolada serowa nadziewana mięsem mielonym i pieczarkami

Rolada serowa zagościła już w naszym domu na stałe. Na ostatnim przyjęciu gościem była kolejna wersja z mięsem mielonym i pieczarkami. Podbiła podniebienie domowników, a w szczególności mojego najmniejszego pomocnika. Proste w wykonaniu, a zaskakujące w smaku.


CIASTO SEROWE :
  • 300 g żółtego sera GOUDA
  • 200 g majonezu
  • 5 jajek
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor. 
W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.

FARSZ :
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, podsmażyć chwilkę i dodać pieczarki, posolić i popieprzyć. Dusić, aż płyn odparuje.
Do mięsa mielonego wbić jajka dodać bułkę tartą i przestudzone pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Ciepłe ciasto odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy mięso mielone zostawiając z obu stron około centymetrowe marginesy (tak jak na zdjęciu) i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).

 
Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby mięso się przepiekło. Wyjmuje i odstawiamy do przestudzenia.


Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

5 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje. Przepis napewno wykorzystam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję na pewno zrobić:) zwłaszcza,że wcześniej próbowałam roladę z innym farszem i była bardzo smaczna. Monika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i bardzo dobra rolada. Wcale nie wymaga specjalnych zdolności za to jej wygląd przyciąga wzrok ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.