21 października 2013

Podgrzybki marynowane w occie

Tak jak pisałam przy opieńkach marynowanych, do podgrzybków, koźlaków i krawcy używam jedną zalewę pochodzącą z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" Kazimiery Pyszkowskiej. Różnicą natomiast jest wstępne przygotowanie grzybków, gdyż wyżej wymienione gatunki są delikatne i łatwo je rozgotować, a wtedy w słoiku wychodzi ciapa. Tak więc te grzyby wrzucamy już na wrzątek i delikatnie tylko parzymy. 


SKŁADNIKI :
  • małe kapelusze podgrzybków, koźlaków, krawcy
  • gorczyca
  • goździki
  • cebula
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • chrzan suszony rozdrobniony
Grzyby oczyścić i delikatnie opłukać. W garnka zagotować wodę z odrobiną soli i łyżeczką octu. Do wrzącej wody wrzucić grzyby i na najmniejszym ogniu parzyć bez przykrycia przez 5 minut . Następnie odcedzić na druszlaku i wypłukać dokładnie pod zimną wodą. Zostawić na druszlaku do odcieknięcia wody.
Do każdego czystego, wyparzonego słoika wkładamy na dno po plastrze cebuli, jednym goździku, pół łyżeczki gorczycy, dwa ziarna ziela angielskiego, pięć ziarenek pieprzu czarnego i 1/4 łyżeczce chrzanu. Następnie wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoików.
Przygotowujemy zalewę.

   


ZALEWA :
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu 10 %
  • 100 g cukru
  • 10 g soli
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiczki z przygotowanymi grzybami do pełna, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem czyli na dekielki.


Kiedy słoiki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu zawrzenia wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.