1 kwietnia 2014

Chleb pszenny z ziarnami idealny

Jeszcze nie tak dawno nawet bym nie pomyślała, że na dłuższą metę będę wypiekała pieczywo, a jednak stało to się codziennością. Długo szukałam przepisu na chleb o zwartym miąższu z chrupiącą skórką i tak oto dzięki Anetce, bo to przepis od niej mam swój idealny chlebek. I zaletą jest, że robi się go sporo szybciej niż inne. Chlebek w środku przypomina strukturą taki z prawdziwej piekarni. Chleb ma jedną wadę , zdecydowanie za szybko znika. Mleko w przepisie można zastąpić maślanką, jednak dla mnie perfekcyjny smak ma właśnie z mlekiem, maślanka dodaje kwaskowości i wilgotności.


ROZCZYN :
  • 300 g ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Do dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wszystko wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić na 10 minut, aż rozczyn będzie się pienił.

CIASTO WŁAŚCIWE :
  • rozczyn
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g oliwy z oliwek ( ja daję olej winogronowy, może też być zwykły rzepakowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ulubionych ziaren ( u mnie pestki dyni i siemię lniane)
Do pracującego rozczynu dodajemy mąkę, oliwę, sól i ziarna. Zagniatamy zwarte ciasto przez około 10 minut, następnie wkładamy je do miski wysmarowanej olejem, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania i formujemy bochenek. Układamy go na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W czasie wyrastania piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

DODATKI :
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam lub siemię lniane do posypania
W miseczce jajko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką jajeczną. Następnie posypujemy obficie siemieniem lnianym lub sezamem. Gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem. Pieczemy chlebek przez około 45 minut, po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą. Upieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gorący chleb wyjmujemy na kratkę, spryskuje zimną wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

11 komentarzy:

  1. Domowy chlebek zawsze smakuje najlepiej :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wygląda! I ta chrupiąca skórka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie :) Spróbuje na pewno!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile potrzeba rozczynu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko jest napisane w przepisie :)

      Usuń
    2. Ale ile rozczynu to nie ma

      Usuń
  5. Gdzie kupić takie ziarna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej w każdym sklepie spożywczym.

      Usuń
    2. Rozczyn jest podany na samym początku,co tu nie rozumieć :)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.