29 listopada 2013

Udka z kurczaka zapiekane z ryżem, marchewką i porem

Oto jeden z naszych ulubionych obiadów, pyszny ryż ze słodką marchewką i porem, plus bardzo dużo czosnku i soczyste udka. Cóż chcieć więcej? Możemy go za równo zrobić na co dzień, jak i zaserwować na rodzinny obiad. Danie bardzo sycące.


SKŁADNIKI :
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry indyjskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1/2 łyżki soli
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 700 g marchewki
  • 300 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 150 g pora
  • 2 główki czosnku (około 40 gram)
  • 400 g ryżu parboiled
  • 6 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i obsypać solą, pieprzem młotkowanym, curry i paprykami. Zalać mlekiem i śmietaną. Przemieszać. Odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie wrzucić ryż, podprażyć na małym ogniu, aż będzie przezroczysty, uważać by nie przypalić, podlać marynatą z mięsa i bulionem i dusić 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pora obrać z wierzchnich liści i pokroić w krążki.
Na patelni roztopić 2 łyżki oleju, wrzucić marchewkę i pora i podsmażyć często mieszając przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
Duże naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką. na spód wyłożyć połowę ryżu, następnie, połowę marchewki z porem, resztę ryżu i resztę marchewki z porem.
Patelnię dobrze rozgrzać z 2 łyżkami oleju, włożyć udka i  podsmażyć z obu stron po 2 minuty, dorzucić czosnek i przytrzymać chwilkę na gazie. Udka tak przygotowane wykładamy na ostatnią warstwę marchewki i pora, zalewamy powstałym sosem i wykładamy czosnek.


Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem przez 45 minut, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez 15 minut.


14 komentarzy:

  1. Super smacznie to wyglada Justynko :) Zaraz sobie zapisze w ulubionych,
    Pozdrawiam,
    JOla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Jola, ja zawsze chodzę i podjadam z naczynia :-)

      Usuń
  2. pyszne :) tylko nam ryż wyszedł kremowo-żółty i nie wiem, co zrobiłam nie tak :( sztywno trzymałam się przepisu. Nie dodaje się pomidorów z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomidorów nie dodawałam, kolor daje marchewka, curry i papryka, dlatego takie pomarańczowe. Kolory mogą się różnić w zależności od ustawień monitora, jak i od światła w jakim zdjęcie było robione :-) Cieszę się że smakowało :-)

      Usuń
  3. Jedzonko pycha. Ja dodałam jeszcze szczyptę cynamonu do marynaty. Komponuje mi się z curry i kolendrą. I imbir też.
    Muszę kupić większe naczynie, bo miało być na dwa dni i już znikło...

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam na niedzielny obiad wyszło pyszne najbardziej smakował mi ryż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też zawsze najbardziej smakuje mi ten ryż z warzywkami :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak ja napisane w przepisie ryż gotujemy 10 minut, aby nie wrzucać surowego :)

      Usuń
  6. Wspaniały przepis. Faktycznie ryż najsmaczniejszy, już zjadłam dwie porcje i a jedzenie łyżką prosto z naczynia mam już za sobą:) Na pewno będę wracać do tego przepisu. Cieszę się że są takie osoby które dzielą się takimi fajnymi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, ale mam pytanie czy 200 C na termoobiegu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadamy zwykła kuchenek gazowa z piekarnikiem bez dodatkowych opcji wiec wszystkie przepisy podaje wg niej. Nie wiem jak to jest z tym termoobiegiem.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.