11 września 2015

Pomidory w zalewie solnej na zimę

Najprostszy sposób na przechowanie zimą pomidorów. Później idealnie sprawdzą się do zupy czy sosów. Jest to domowy zamiennik sklepowych pomidorów w puszce. Ważne jest, aby słoiki dobrze się zamknęły, czyli należy dokładnie sprawdzić czy słoiki nie są nigdzie wyszczerbione i najlepiej używać nowych dekielków. Idealne pomidory do przetworów to takie sprzedawane na koniec sierpnia, początek września, polne, małe długie, o małej ilości ziaren, a bogate w miąższ. Na blogu jest od dawna podobny przepis, ale w wersji na bogato z przyprawami i dodatkami.


SKŁADNIKI :
  • pomidory małe podłużne 
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
Pomidory na czubku delikatnie przecinamy na krzyż i wkładamy do dużej miski. Zagotowujemy dużo wody i wrzątkiem zalewamy pomidory w misce. Po 5 minutach odlewamy wrzątek i zalewamy pomidory lodowatą wodą, następnie obieramy ze skórki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy pomidory, tak aby się zbytnio nie gniotły, przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy sól i cukier. Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna przygotowane słoiczki z pomidorami i zakręcamy, odstawiamy na szafkę stawiając do góry dnem czyli na dekielkach. Kiedy już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

 UWAGA !!! Ilość zalewy należy odpowiednio zwiększać do ilości pomidorów.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.