27 listopada 2013

Naleśniki z pasztetem

Nie wiecie czym poczęstować gości, lub co dać szybko na obiad? Proponuję naleśniki z pasztetem. Pasztet musi być dobrej jakości, nie może to być taki w metce, ani w konserwie. Ja kupuje w mięsnym taki co kosztuje około 10 zł za kilogram, raz wieprzowy, raz drobiowy, oba smakują znakomicie w połączeniu z plackami. Idealny jest do nich barszcz czerwony. Naleśniki takie na imprezie spokojnie mogą zastąpić typowe pieczone paszteciki.


Usmażyć naleśniki z tego przepisu.
 
FARSZ :
  • 700 g prawdziwego pasztetu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Obrane cebule pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulkę, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojony w kostkę pasztet i podsmażyć przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem dość pikantnie. Zostawić do przestygnięcia.

Kiedy farsz jest już przestudzony nakładamy go na naleśniki. Najlepiej nakładać farsz na połowę naleśnika i przykrywać drugą połową i następnie składać na pół. 
Przed podaniem naleśniki z obu stron podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju.


7 komentarzy:

  1. Z pasztetem ? Pierwsze słyszę ! Orginalne połączenie ale ja bym się nie odważyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie nic oryginalnego, moja mama od dawna takie naleśniki robiła :-) A do czego tutaj potrzebna by była odwaga?

      Usuń
  2. Też jakie robię ale niestety sam je zjadam. Moja żona twierdzi, że jak naleśniki to tylko z dżemem albo twarogiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat naleśniki z pasztetem uwielbiam a pana żona chyba nie wie co traci:-)he

      Usuń
    2. Bardzo pyszne z chęcią bym zjadl z toba arletko

      Usuń
  3. ja jeszcze do pasztdtu dodaje zwykla pasztetowa, np. od kani, wtedy jest cale danie delikatne i pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są bardzo smaczne .Podaję z sosem tzatziki.
    Fajna strona , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.