Ciasto Cytrynka
Cytrynka to bardzo smaczne ciasto na bazie świeżo wyciśniętego soku z cytryn. Jest nie za słodkie, ale za to dość mocno kwaskowe. Przepis znalazłam tutaj, ale troszkę go przerobiłam na moją ciut większą blaszkę. Dużych zmian nie robiłam, ale niestety biszkopt do przecięcia był za niski, więc po prostu drugą warstwę biszkoptową zamieniłam na herbatniki, dałam też troszkę mniej śmietanki. Ciasto naprawdę warte polecenia.
BISZKOPT :
- 2 jajka
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno blaszki (u mnie 24 x 24 cm)
wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
Boki mają zostać suche.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem przesiewamy.
Z
jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie 3 białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce
cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak
ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach
miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet i na najwolniejszych
obrotach miksujemy krótką chwilkę, aby tylko składniki się połączyły.
Do
przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 20-25 minut do
tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
KREM CYTRYNOWY :
- 2 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 6 łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 g margaryny
Do garnka wlać 1 szklankę wody, sok wyciśnięty z cytryn i wsypać cukier. Zagotować i zmniejszyć ogień. W międzyczasie w pozostałej szklance wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Do gotującego się syropu wsypać galaretkę i mieszać do momentu, aż cała się rozpuści. Kiedy już tak się stanie wlewamy rozpuszczony budyń w wodzie i ciągle mieszając gotujemy przez około 3 minuty, aż powstanie średnio gęsty kisiel. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy kisiel jest już zimny, to ucieramy margarynę na gładką masę i wciąż ucierając dodajemy po łyżce kisielu. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, puszysty krem.
Biszkopt zostawiamy w formie w której go piekliśmy i wykładamy na niego przygotowany krem cytrynowy.
BITA ŚMIETANA :
- 400 ml śmietany 30 % schłodzonej
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Następnie lekko ją podgrzewamy, tylko tyle, aby się rozpuściła. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i wlewamy powoli przestudzoną żelatynę. Zmiksować do dokładnego wymieszania się żelatyny.
DODATKI :
Na masie cytrynowej układamy warstwę herbatników i na nią wykładamy bitą śmietanę. Na bitej śmietanie ponownie układamy warstwę herbatników.
LUKIER :
- sok z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
Cukier puder rozetrzeć z niewielką ilością soku z cytryny, aż powstanie średnio gęsty lukier.
Tak przygotowanym lukrem posmarować herbatniki ułożone na bitej śmietanie.
Ciasto schłodzić minimum 2 godziny.
Pyszotka :)
OdpowiedzUsuńbiszkopt z proszkiem do pieczenia to herezja. Ocet? Biszkopt to jajka, cukier i maka. Wiecej nie trzeba by byl piekny, po co te dziwne dodatki. od wieków pieke biszkopty w proporcji 1 łycha mąki +1 jajko+ lyzeczka cukru i zawsze pieknie wyrastaja. Zamiast herbatnikow xd
OdpowiedzUsuńKażdy piecze biszkopt jak uważa, na moim blogu jest kilkanaście wariantów, widzę brakło sił na dokończenie posta, więc na przyszłość radzę spać o tej godzinie a nie spamować :-)
UsuńNie przejmuj sie tym anonimowym, widac, ze tylko potrafi mądrowac sie jak go nikt nie zna i nie widzi kim jest, tacy ludzie nazywaja sie tchorzami :/ A ciasta mozna robic na wiele sposobow i tyle :)
UsuńPOzdrawiam :)
Jolu ja w ogóle się nie przejmuje, gdybym miała to robić to nie zakładała bym bloga. Jestem uodporniona na ludzi co nie mają co robić. :-)
UsuńPysznie wygląda.Muszę kiedyś spróbobać upiec.
Usuń