Nie tak dawno była na blogu rolada serowa nadziewana mięsem mielonym, a dziś bardzo podobna, ale z innym nadzieniem. Podsmażone pieczarki i mięso kurczaka przyprawione wg własnego smaku, ale ja proponuję bardziej ostro. Pyszna przekąska na imprezę, zadziwia i robi furorę. I wciąż wszyscy się zastanawiają jak to możliwe, że jest z pieczonego żółtego sera. Jeśli jeszcze nie robiliście to zachęcam, bo warto.
CIASTO SEROWE :
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.
FARSZ :
- 250 g pieczarek
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Do miski wrzucić przygotowane pieczarki i kurczaka, wbić jajka, dodać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciepłe ciasto odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy przygotowany farsz zostawiając z obu stron około dwu centymetrowe marginesy,
i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).
Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby farsz się przepiekł. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
super! na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPolecam Martynko i tą i tą poprzednią też : http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-nadziewana-miesem-mielonym.html .
UsuńZrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo smaczna i zachęcam podzieleniem się opinią o niej :-)
UsuńJustyna zrobiłam dzisiaj...i jest przepyszna..i na ciepło i na zimno...u mnie była na obiadek :)))POLECAM:)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiadek i jest naprawdę przepyszna...a to co zostało zjemy na zimno :))POLECAM!! I dziekuje za swietny pomysl :)))
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy kurczak ma być surowy czy podsmażony?
OdpowiedzUsuńTak jak widać na zdjęciu, kurczaka wrzucamy surowego.
UsuńCzy można mrozić tą roladę? Jest pyszna :) Dziękuję. Mafka.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tę roladę z powodzeniem można mrozić, bo jest to całość upieczona i nic się później nie ma prawa rozpaść. :) i cieszę się, że smakuje :)
Usuńserdecznie Ci dziękuję za smaczne danie a przede wszystkim rzetelnie podany przepis !!! przed włożeniem do piekarnika miałam wizję rozwalonego, poprzyklejanego do papieru ciasta, a tu nic właśnie , wszystko tak , jak na zdjęciu ! wszystkim bardzo smakowało !!! będę twoim stałym gościem na stronce;
OdpowiedzUsuńbasia ;
cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie i pomocników
ogromnie się cieszę że wyszło i smakowało, staram się jak najprościej opisywać wykonanie przepisów. Dziękuję za pozdrowienia i miłe słowa , również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWow :) Dodaję do ulubionych :) Za tydzień urodziny córki więc zaskoczę gości :)
OdpowiedzUsuńRoladę wypróbowałam w ten weekend. Fantastyczna!!! Wszystkim bardzo smakowała. Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani bloga - na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tych wspaniałych przepisów. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńDziewczyny czy ta roladka jest równie dobra na zimno?
OdpowiedzUsuńTak na zimno jest bardzo dobra :)
UsuńWitam co zrobić żeby ciasto się nie przykleiło do papieru?
OdpowiedzUsuńUżyć dobrej jakości papieru do pieczenia, ja używam lidlowskiego :)
Usuń