7 listopada 2013

Chleb mleczny na zakwasie

Niedawno postanowiłam wyhodować swój własny zakwas na chleb. Pierwszy wypiek jaki zrobiłam z jego użyciem to właśnie ten chlebek mleczny, który znalazłam na blogu Doroty. U mnie struktura miąższu wyszła inna, mimo to chlebek był bardzo smaczny, choć troszkę się kruszył, ale pewnie dlatego, że mój zakwas był wtedy jeszcze bardzo młody i nie pracował do końca tak jak powinien. Chlebek na pewno powtórzę jeszcze nie jeden raz i wrzucę tutaj zdjęcie kolejnego wypieku dla porównania. Zakwas jaki tutaj użyłam był żytni razowy. 


SKŁADNIKI :
  • 250 ml aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody mineralnej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • niepełna łyżka soli
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 7 g świeżych drożdży
Zakwas wymieszać z ciepłym mlekiem.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól.
Do małej miseczki włożyć drożdże i zasypać cukrem. Przemieszać, aż się drożdże rozpuszczą, dodać ciepłą wodę i 3 łyżki mąki, wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
Kiedy rozczyn pracuje wlewamy go do miski z mąką, dodajemy również zakwas z mlekiem. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Pod koniec dodać roztopione masło i jeszcze krótko wyrobić do połączenia się tłuszczu z ciastem.
Miskę z wyrobionym ciastem (można delikatnie posypać mąką) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.

 
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez około 2 minuty. Formy do pieczenia (u mnie naczynia żaroodporne) wysmarować olejem i obsypać otrębami lub mąką. Przełożyć ciasto do przygotowanych foremek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, bez przeciągu miejsce na około godzinę, a dokładniej do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 stopni. 


NA WIERZCH:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • dowolne nasiona do posypania
Jajko roztrzepać ze śmietaną.
Wyrośnięte chlebki posmarować mieszanką jajka ze śmietaną i posypać nasionami.
Chlebki wstawić do nagrzanego piekarnika, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez około 20-30 minut.
Gorące chlebki całkowicie ostudzić na kratce.


8 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam ten chleb. Jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm domowy chlebek, uwielbiam :)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedziłam, polubiłam, ciekawy blog i rzeczywiście kolorowy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jola były pyszne, większy zjedliśmy, mniejszym zawiozłam w gości. :-)

      Usuń
  4. Witam,
    chleb na zakwasie, świetnie, tylko nie ma informacji o tym jak taki zakwas zrobić, niestety ja nie potrafię, a bardzo bym chciała zrobić taki chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znajdę kiedyś czas to napiszę jak zrobić. Dobrym rozwiązaniem jest też mapa zakwasowa.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.