20 marca 2014

Chleb pszenny z makiem

Przepis z książki "Kuchnia Polska - domowe wypieki". Chlebek jest tak pyszny, że w przeciągu dwóch dni piekłam go już dwa razy. Rośnie bardzo duży, w środku bardzo puszysty, zwarty, trochę podobny do bułki. Zachowuje świeżość na dzień następny. Nie kruszy się. Jest bardzo niebezpieczny, bo niestety znika jeszcze ciepły, trudno mu się oprzeć. I co najważniejsze dzieci, którym ciężko dogodzić domowym pieczywem, w tym się zakochali.


 ROZCZYN :
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml ciepłej wody
Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać około 50 ml wody. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę, znów wymieszać, wlać resztę wody i wymieszać ostatni raz. Odstawić na bok na około 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

CIASTO WŁAŚCIWE :
  •  rozczyn
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, masło i sól. Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, będzie odchodziło od miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania i formujemy bochenek. układamy na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką, przykrywa ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

DODATKI :
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
Na 10 minut przed końcem rośnięcia chleba piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W miseczce żółtko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką żółtka z mlekiem. Następnie posypujemy obficie makiem. Gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem. Pieczemy chlebek przez około 40-50 minut., po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą. Upieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gorący chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.


8 komentarzy:

  1. alez piekny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mam dostepu do swiezych jesli dam suche to prosze mi powiedziec ile mam dac z gory dziekuje marzena :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam drożdży suchych należy zawsze dać o połowę mniej, więc 10 gram i wtedy nie robimy rozczynu tylko od razu zagniatamy ciasto łącząc składniki na rozczyn i ciasto podstawowe. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jeżeli dajesz suche to z reguły daje się o połowe mniej czyli jak dajesz 16 g świeżych to w przypadku suchych dajesz 7 g i w większości to jest reguła :) Pozdrawiam Marta :)

      Usuń
  3. Booooski! Fantastyczny! Dodany do ulubionych :) Dzięki!
    Pozdrawiam Mafka

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis! Dodałam do ulubionych i na pewno spróbuję go zrobić z mąki orkiszowej. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na "degustację" http://prostoiswojsko.blogspot.com/2014/06/chleb-zwyky-orkiszowy.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.