Pewnie wielu z Was wie, że z kwiatów popularnego mlecza można zrobić pyszne i zdrowe syropy i miody. Dla każdego właściciela ogródka mniszek lekarski jest bardzo uciążliwym chwastem, wiem to z doświadczenia. Ma on natomiast bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Działa on regenerująco na wątrobę, poprawia pracę jelit, nerek, pomaga w zaburzeniach trawiennych, zapobiega powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym, pomaga pozbywać się nadmiaru wody w organizmie i w usuwaniu cholesterolu, oczyszcza również naszą skórę. Syrop z kwiatów mniszka jest bardzo dobry podczas przeziębienia, można go również dodawać na wzmocnienie odporności do herbaty. W smaku jest mocno kwaskowy i może nie uwierzycie, ale mój mąż wczoraj powiedział, że jest bardzo dobry do piwa zamiast soku malinowego. Więc obawiam się, że muszę zrobić drugie podejście, bo ten słoik nawet do jesieni nie wytrzyma.
Przepis dołączam do tegorocznej akcji na Mikserze "Kwiatożercy 2013".
Przepis dołączam do tegorocznej akcji na Mikserze "Kwiatożercy 2013".
SKŁADNIKI :
- 500 kwiatów mniszka lekarskiego czyli popularnego mlecza
- 3 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Kwiaty zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.
Na drugi dzień wrzucamy sparzone cytryny pokrojone na mniejsze części i zagotowujemy. Odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie do garnka z kwiatami i cytrynami wsypujemy cukier i gotujemy przez około 2 godziny.
Do wyparzonych słoików (u mnie jeden wek po miodzie) za pomocą lejka z nałożoną gazy (u mnie pielucha tetrowa) przelewamy gorący syrop. Gdy gaza z odpadami przestygnie tak, że da się ją swobodnie trzymać lekko wycisnąć pozostały w kwiatkach płyn.
Słoiki zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu.
W tym syropie wyczuwalna jest cytryna i jest on jakby mętny. Świetnie się sprawdza do herbaty i innych napojów. Doskonały także do naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.