14 maja 2013

Kotlety sojowe po grecku

Pewnie rybę po grecku zna prawie każdy, u nas od dłuższego czasu robimy tak samo kotlety sojowe. Nie wiem skąd taki pomysł, mama kiedyś tak zrobiła i nam zasmakowało. Jak dla mnie kotlety sojowe są bardzo smaczne, ale mój mąż niestety ich nie lubi. No ale cóż, każdy ma swój smak i smakują mu inne rzeczy.


SKŁADNIKI :
  • mała paczka kotletów sojowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1/2 pora
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 puszka pomidorów całych (u mnie słoiczek domowej roboty)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ostra papryka
Kotleciki gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, następnie wylewamy na druszlak, aby obciekły i ostygły.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
Kotleciki sojowe kroimy na mniejsze kawałki, każdy moczymy w jajku z mlekiem, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju przez krótką chwilę, aby były zarumienione. Usmażone kotleciki wyjmuje na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.


Pora myjemy i kroimy w półplasterki, marchewki, pietruszkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy przygotowane warzywa. Na średnim ogniu dusimy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliło. 


Kiedy warzywa są już prawie miękkie wrzucamy posiekane na małe kawałki pomidory z puszki (całość razem z sokiem) i dodajemy koncentrat pomidorowy. 


Wszystko razem mieszamy i dusimy około 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 warzyw, układamy na nie połowę kotlecików, następnie zakrywamy je drugą 1/3 warzyw i  układamy resztę kotlecików, wykładamy pozostałe warzywa. 


Naczynie żaroodporne zakrywamy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Danie możemy podawać i na ciepło i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.