13 maja 2013

Masło ziołowe

Sezon grillowy obecnie trwa, więc podzielę się z Wami przepisem na masło ziołowe, które idealnie smakuje z grzankami. Wiem pewnie będą tacy co się czepią, że masło jest kupne, a nie samemu zrobione. No cóż, nie mam takiej prawdziwej tłustej śmietany, aby ukręcić masło, a ze sklepowej to już nie to samo. Proponuję Wam w czasie grillowania posmarować chlebek z obu stron tym masełkiem i na ruszt. Oczywiście to smarowidło można używać przez cały rok np. do grzanek z tostera. Papryczki chili dodajemy tyle ile lubimy, jeśli ktoś w ogóle nie jada, to może ją pominąć.



SKŁADNIKI :
  • kostka masła (200 g)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 gałązka oregano
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka mięty
  • sól, pieprz,
  • kawałeczek papryczki chili (wg uznania)
Masło wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż będzie bardzo miękkie. Przekładamy je do miseczki. Zieleninę, czosnek i papryczkę chili (bez pestek i skórki) bardzo drobno siekamy i przekładamy do masła. Wszystko razem mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Masło przekładamy do pojemniczka np. po margarynie i wkładamy do lodówki, aby uzyskało odpowiednią konsystencję.
Przed użyciem masło najlepiej wyjąć co najmniej 30 minut wcześniej z lodówki, aby dało się ładnie rozsmarowywać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.