21 października 2014

Pikle w musztardzie

Przepis z mojej ulubionej grupy. Ogóreczki są bardzo dobre, delikatne w smaku, o lekkim posmaku musztardy. Idealne do obiadu, jak i jako przegryzka.


SKŁADNIKI :
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 kg cukru
  • 10 płaskich łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 2 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 i 3/4 szklanki octu
Ogórki myjemy i zalewamy w dużej misce lodowatą wodą, zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy, ogórki obieramy i kroimy na ćwiartki w słupki.  

Przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika układamy jak najściślej ogórki.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier, musztardę, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Przestudzoną zalewą zalewamy słoiki do pełna, zakręcamy.
Do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką wkładamy zimne słoiki i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na średnim ogniu i pasteryzujemy przez 5 minut od zawrzenia. Następnie wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.