21 października 2014

Łabędzi Puch

Bardzo smaczne ciasto z dość nietypowym krem. Mianowicie w tym kremie znajdziemy bułki. Mimo, że to składnik dość dziwny to jednak nie jest wyczuwalny w czasie jedzenia, krem jest puszysty i delikatny. Przepis znaleziony na blogu Życie z apetytem.


BISZKOPT :
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodajemy po troszku cukru i po jednym żółtku. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Po czym wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać wodę i delikatnie wymieszać.  
Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka (około 35 minut)  w temperaturze 180 stopni. Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.

MASA KOKOSOWO-BUŁKOWA :
  • 2 bułki kajzerki (świeże lub czerstwe)
  • 500 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
Do miseczki wkładamy bułki i zalewamy je 250 ml mleka, zostawiamy na około 30 minut, po czym dokładnie odciskamy nadmiar mleka.
Do rondla wlewamy pozostałe 250 ml mleka, dodajemy wiórki kokosowe i odciśnięte bułki. Na minimalnym ogniu podgrzewamy masę przez około 10 minut, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wyjdzie nam gęsta paka, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa kokosowo-bułkowa jest już zimna ucieramy masło z cukrem pudrem na puch i powoli dodajemy po łyżce zimnej masy. Ucieramy tak długo, aż połączą się wszystkie składniki.

PONCZ :
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy.

DODATKOWO :
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
W blaszce w której piekliśmy ciasto zostawiamy jeden blat ciasta i delikatnie za pomocą pędzelka nasączamy go ponczem. Następnie smarujemy go 1/3 słoiczka dżemu i na dżem wykładamy 3/4 kremu kokosowo-bułkowego. Drugi blat ciasta smarujemy kolejną 1/3 częścią dżemu i szybko kładziemy go do blaszki z ciastem dżemem do kremu. Biszkopt w blaszce za pomocą pędzelka nasączamy pozostałym ponczem i smarujemy resztą dżemu. Na dżem wykładamy pozostały krem i przygotowujemy posypkę.

WIERZCH :
  • 80 g margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
Na patelni rozpuszczamy margarynę, następnie wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, uprażyć wiórki na złoty kolor. Zostawić na 5 minut, aby wiórki lekko przestygły. 
Przestudzonymi wiórkami posypać wierzch ciasta.

Schłodzić przez minimum 3 godzinki, aby ciasto ładnie się połączyło.


1 komentarz:

  1. Super wygląda to ciacho, i jeszcze tak pięknie podane. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.