15 stycznia 2015

Muffinki bananowe z kefirem

Po długiej przerwie związanej z kłopotami ze zdrowiem blog powoli będzie powracał do swojej poprzedniej kondycji. Cieszę się, że mimo wszystko czytelników przybyło i wiem, że są osoby które czekają na nowe przepisy. Na początek na osłodę bardzo mięciutkie i wilgotne muffinki z bananami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich wykonania spokojnie można użyć bardzo dojrzałe banany z ciemną skórką na które nie mamy pomysłu na wykorzystanie. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje kucharzenie.


SKŁADNIKI SUCHE :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
Do miseczki przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier i mieszamy.

SKŁADNIKI MOKRE :
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 3 bardzo dojrzałe banany
Do drugiej miseczki wlewamy olej, kefir i jajko. Mieszamy do połączenia. Banany rozgniatamy widelcem na paćkę i dodajemy do miski z płynnymi składnikami. Za pomocą widelca szybko mieszamy.

Do miski z suchymi składnikami wlewamy wymieszane mokre składniki. Niedbale mieszamy, aż wszystko się połączy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do silikonowych foremek (ja delikatnie natłuszczam je olejem, gdyż nie raz miałam problem z wyjęciem muffinki) lub do papierowych papilotek nakładamy ciasto do mniej więcej 2/3 objętości foremki. 


Przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do tzw suchego patyczka.


Muffinki idealnie smakują z ciepłym mlekiem. Na drugi dzień dzięki zawartości bananów dalej zachowują swoją świeżość.



2 komentarze:

  1. Jak fajnie, że Pania wróciła! Pozrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu pycha polecam,dzieciom bardzo smakują.Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.