17 października 2013

Pizza na cieście z przepisu Asi

Przepis na tą pizzę pisał się i pisał i wreszcie udało się znaleźć siły i czas aby go napisać. Pizza jak to pizza możemy na nią położyć co chcemy. Ja w tym poście pokazuję podstawową z pieczarkami i szynką i drugą kolorową z warzywami, oscypkiem i podsmażonym kurczakiem. Ciasto pochodzi z bloga Asi, ale składniki ciasta zmniejszone są o połowę, gdyż my lubimy cienki spód a z takiej ilości ciasta spokojnie wychodzą mi 2 duże pizze. Ciasto jest bardzo smaczne i spokojnie może konkurować z ciastem z najlepszych pizzerni. 


CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do garnuszka wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Do dołka wlewamy przygotowany rozczyn i delikatnie zasypujemy mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować czyli mąka będzie pękała.


Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość (w międzyczasie jak ciasto rośnie przygotowujemy składniki pizzy, ja podaję poniżej dwie wersje przeze mnie pieczone na tym cieście, ale możemy dodać dowolne składniki wg własnych smaków).


 PIZZA WARZYWNA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM :
  • 1 mały brokuł świeży lub mrożony
  • 2-3 małe pomidorki
  • 2-3 małe ogórki kiszone
  • malutka cebula
  • 1/2 słoiczka ogórków diabelskich
  • 2 małe oscypki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • ajwar lub sos pomidorowy
  • ser żółty
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki oleju
  • oregano
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pierś z kurczaka drobno kroimy, obsypujemy delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką. Polewamy olejem i odstawiamy na 15 minut, następnie podsmażamy na patelni.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez około 8 minut na małym ogniu bez przykrycia, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Pomidorki, oscypek i ogórki kiszone kroimy na plastry, a cebulę w jak najcieńsze półplasterki.
Ogórki diabelskie w zależności jakie kawałki chcemy tak koimy.
Ser żółty ścieramy na wiórki.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy na kształt blach w których będziemy piekli pizzę. Ciasta nie podsypujemy mąką, gdyż dzięki zawartości oleju nie przywiera do stolnicy.
Jeśli mamy dobrej jakości blaszkę to ciasto od razu na nią wykładamy, jeśli jest to zwykła blacha piekarnikowa to zawsze wyścielam ją papierem do pieczenia i na papier wykładam ciasto. 
Boki pizzy zwinąć w rulonik (można do środka np włożyć odrobinę żółtego sera).
Ciasto smarujemy obficie ajwarem lub sosem pomidorowym, posypujemy wg uznania oregano i układamy kurczaka, oscypek, ogórki, pomidory, brokuły i cebulkę. Wierzch obsypujemy żółtym serem wg własnych upodobań.
Pieczemy przez około 20 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony, a spód pizzy rumiany, ale nie spieczony zbytnio.


 PIZZA Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ :
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • około 250 g szynki konserwowej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • oregano
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy przez około 5 minut pieczarki z cebulką. Odcedzamy z nadmiaru płynu i odstawiamy do wystudzenia.
Szynkę kroimy na paseczki.
Ser żółty ścieramy na wiórki.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy na kształt blach w których będziemy piekli pizzę. Ciasta nie podsypujemy mąką, gdyż dzięki zawartości oleju nie przywiera do stolnicy.
Jeśli mamy dobrej jakości blaszkę to ciasto od razu na nią wykładamy, jeśli jest to zwykła blacha piekarnikowa to zawsze wyścielam ją papierem do pieczenia i na papier wykładam ciasto. 
Boki pizzy zwinąć w rulonik (można do środka np włożyć odrobinę żółtego sera).
Ciasto smarujemy obficie sosem pomidorowym, posypujemy wg uznania oregano i wykładamy pieczarki z cebulką i szynkę . Wierzch obsypujemy żółtym serem wg własnych upodobań.
Pieczemy przez około 20 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony, a spód pizzy rumiany, ale nie spieczony zbytnio.


I ciekawostka: dla mojego niejadka co by na pizze nie położyć to i tak zje tylko samo ciasto :-)


4 komentarze:

  1. Dla mnie to najlepsze ciasto na pizzę... czasem robię jeszcze na takim z włoskiej książki, ale jednak to jest najsmaczniejsze.
    Cieszę się, że i Wam przypadło do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu za przepis, jest on naprawdę wart polecenia. Łatwy, szybki i bardzo smaczny. :-) U nas też ostatnio numer 1. :-D

      Usuń
  2. Właśnie zajadam się pizzą Twojego przepisu mmm....jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na ciasto jest od Margarytki, ale przyznaje że jest bardzo dobre i poste w wykonaniu. Cieszę się że skorzystałaś z mojego bloga i i smakowało. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.