7 października 2013

Śnieżnik niemiecki

Bardzo smaczne ciasto, słodkie ale nie przesadnie. Przepis dostałam kiedyś od znajomej. Podobno łudząco podobne jest do Fal Dunaju, ale nie mam porównania smakowego, gdyż jeszcze ich nie piekłam i nie przypominam sobie, abym w ogóle je jadła, ale nadrobię kiedyś zaległości. Na chwilę obecną polecam Wam to, bo warto je upiec. Wiśnie możecie dać tak jak ja z kompotu, bo niestety teraz nie ma już świeżych, ze świeżymi pewnie ciasto będzie troszkę kwaskowe, możemy też dać wiśnie z nalewki i zapewne z nimi smak ciasta też będzie inny, ale z pewnością w każdej opcji się mu nie oprzecie.


CIASTO :
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • około 1/2 kg wydrylowanych wiśni (mogą być świeże, z kompotu, z nalewki)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę (dno i boki) (u mnie 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wciąż ucierając dodawać po jednym jajku (jeśli cukier nie chce dokładnie utrzeć się z margaryną to mimo wszystko możemy dodawać jajka). Ucierać wszystko do momentu, aż masa będzie gładka i cukier całkowicie rozpuszczony. Dodać ocet i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zostawić taką jaka jest, a do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na dno blaszki wylać ciemne ciasto, porobić za pomocą łyżki nierówności. Następnie wylać białe ciasto.
Wiśnie obtoczyć dokładnie w mące i układać gęsto jedna koło drugiej wciskając w białe ciasto.
Piec około 50 minut do tzw suchego patyczka.


 MASA ŚNIEŻNA :
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g miękkiej margaryny
Do garnuszka wlać mleko, z wanilii za pomocą noża wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również wrzucić do garnuszka.
Jajko utrzeć z cukrem, dodać mąkę i dobrze zmiksować.
Mleko zagotować, zestawić na chwilkę z gazu, wyjąć laskę wanilii i wlać masę z jajka i mąki. Postawić na małym gazie i energicznie ciągle mieszając  gotować, aż masa zgęstnieje (zajmuje to około 3 minut).
Tak ugotowaną masę nakrywamy folią spożywczą, tak by ściśle przylegała do niej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnej masy i dokładnie utrzeć mikserem.



DEKORACJA :
  • około 80 - 100 g białej czekolady
Na zimne ciasto rozsmarowujemy masę śnieżną i na wierzch na dużych oczkach tartki ścieramy czekoladę.
Wstawić do lodówki, aby masą dobrze stężała. Przed podaniem wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, aby ciasto przeszło do temperatury pokojowej.


1 komentarz:

  1. Wygląda faktycznie jak Fale Dunaju :) Musiało być pyszne - uwielbiam ciasta z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.