Pora na przetwory z ogórków trwa, więc zapraszam Was na mega pikantne czosnkowe. Przepis dostałam jakieś 4 lata temu od koleżanki. Troszkę zmieniłam wykonanie, między innymi czas leżenia ogórków w soli. W oryginale było o wiele dłużej, ale wtedy ogórki wychodziły strasznie wiotkie i miękkie. Ten diabelski przetwór u nas doskonale sprawdza się jako jeden ze składników pizzy. Nadaje ostrości i fajnego posmaku. Jeśli lubicie czuć ogień w buzi to zachęcam do zrobienia takich słoiczków.
SKŁADNIKI:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 2 garście soli
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 główki czosnku (minimum)
- 3 łyżki chilii (minimum)
Po tym czasie odlać powstałą wodę i zalać ogórki gorącym olejem. Następnie zetrzeć na drobnej tartce czosnek i dodać chilii. Wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować zalewę.
ZALEWA:
- 250 ml octu
- 250 ml wody
- 1/2 kg cukru
Następnie nakładać ogórki do słoiczków i dopełniać do pełna powstałą zalewą.
Pasteryzować przez 10 minut od zagotowania.
Robimy i bardzo lubimy:-)
OdpowiedzUsuńznam przepis i polecam, ogórki są pyszne, przygotowywałam je w zeszłym sezonie ogórkowym, w tym roku zrezygnowałam z przetworów na bazie ogórków gdyz ceny są niestety z kosmosu...
OdpowiedzUsuńJa kupowałam 2 tygodnie temu po 1,5 zł duże i 2 zł mniejsze, więc chyba cena niezła. Liczę, że jak wrócę z wczasów to jeszcze będą w miarę dostępne.
UsuńPolecam wypróbować zamiast ogórków cukinie-rewelacja. Z ta róznicą że nie obieram ze skóry i kroję w 2 cm kostkę:)Pozdrawiam
UsuńZ pewnością też pyszna. Cukinia jeszcze rośnie na polu, więc coś pewnie się z niej jeszcze zrobi. W poniedziałek powstała cukinia w curry, przepis nie długo się pojawi. Pychotka.
UsuńRobię podobne ;))) Pyszne sa :)
OdpowiedzUsuńPS. Super blog ;)
Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że podoba Ci się u mnie . :-)
Usuń