9 sierpnia 2013

Rolada serowa faszerowana szynką i jajkami

Druga rolada, która gościła na sobotnim stole. Robiłam kiedyś podobną tylko z innym farszem, a raczej próbowałam robić bo zmarnowałam wtedy około 3 kawałków sera. Nie pamiętam jakiego używałam i jak robiłam, ale ser się ważył. Teraz dostałam taki przepis i ser kupiłam w Lidlu (nikt za reklamę sklepu mnie nie wynagradza, ale wspominam bo ser się sprawdził doskonale). Rolada wyszła pyszna, choć muszę powiedzieć, że niestety na upały nie jest za najodpowiedniejsza, gdyż w ponad 30 stopniach ser się topił. Na chłodniejsze dni będzie idealna.


SKŁADNIKI :
  • 400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku
  • 2 serki topione po 100 g każdy
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczku drobnego szczypiorku
  • 300 g szynki konserwowej
  • sól, pieprz
W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii  ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki. 

W międzyczasie przygotowujemy farsz. 
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.


Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines. 


Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.


Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.



10 komentarzy:

  1. Super pomysł na roladkę, wygląda pysznie, też kupuję ser gouda w Lidlu, jest bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepiej smakuje. Polecam. :-)

      Usuń
  3. mam tarty ser czy sie nadaje prosze o odpowiedz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam do tej rolady tarty ser się nie nada niestety, ale można z tartego sera upiec to ciasto na roladę http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-nadziewana-miesem-mielonym.html i włożyć farsz z tego przepisu tutaj :-)

      Usuń
  4. Ile kawałków wychodzi z takie rolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jak dużą roladę zwiniemy i jak ją pokroimy, nie pamiętam na ile plastrów ja kroiłam.

      Usuń
  5. CZY TEN SER DOBRZE SIĘ ROZTOPI WRZUCAJĄC GO DO WRZĄTKU I NIE GOTUJĄC JUŻ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ser się roztopi wystarczająco, on nie ma być płynny tylko taki aby było można go wałkować. A przy gotowaniu może się zważyć :)

      Usuń
  6. Odkąd znalazłam ten przepis jest hitem u mnie w domu! Pychota! Dzięki za inspirujące przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.