Druga rolada, która gościła na sobotnim stole. Robiłam kiedyś podobną tylko z innym farszem, a raczej próbowałam robić bo zmarnowałam wtedy około 3 kawałków sera. Nie pamiętam jakiego używałam i jak robiłam, ale ser się ważył. Teraz dostałam taki przepis i ser kupiłam w Lidlu (nikt za reklamę sklepu mnie nie wynagradza, ale wspominam bo ser się sprawdził doskonale). Rolada wyszła pyszna, choć muszę powiedzieć, że niestety na upały nie jest za najodpowiedniejsza, gdyż w ponad 30 stopniach ser się topił. Na chłodniejsze dni będzie idealna.
SKŁADNIKI :
- 400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku
- 2 serki topione po 100 g każdy
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1/2 pęczku drobnego szczypiorku
- 300 g szynki konserwowej
- sól, pieprz
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.
Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines.
Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.
Super pomysł na roladkę, wygląda pysznie, też kupuję ser gouda w Lidlu, jest bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje. Polecam. :-)
Usuńmam tarty ser czy sie nadaje prosze o odpowiedz :-)
OdpowiedzUsuńwitam do tej rolady tarty ser się nie nada niestety, ale można z tartego sera upiec to ciasto na roladę http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-nadziewana-miesem-mielonym.html i włożyć farsz z tego przepisu tutaj :-)
UsuńIle kawałków wychodzi z takie rolady?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy jak dużą roladę zwiniemy i jak ją pokroimy, nie pamiętam na ile plastrów ja kroiłam.
UsuńCZY TEN SER DOBRZE SIĘ ROZTOPI WRZUCAJĄC GO DO WRZĄTKU I NIE GOTUJĄC JUŻ??
OdpowiedzUsuńTak ser się roztopi wystarczająco, on nie ma być płynny tylko taki aby było można go wałkować. A przy gotowaniu może się zważyć :)
UsuńOdkąd znalazłam ten przepis jest hitem u mnie w domu! Pychota! Dzięki za inspirujące przepisy :)
OdpowiedzUsuń