Oto i sos pomidorowy do pizzy. Przeważnie używam go do smarowania ciasta przed nałożeniem składników, ale oczywiście można nim polać też gotową już pizzę. U nas prym wiedzie sos czosnkowy, dlatego pomidorowy grubo rozsmarowuję na spód, a jeśli coś zostanie to oczywiście się go wykorzysta. W następnym poście będzie przepis na nasz ukochany sos czosnkowy.
SKŁADNIKI :
- 3 łyżeczki ziół np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- 2 łyżki stołowe wody
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- 2/3 szklanki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka ostra
Zioła wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, aby się zaparzyły. Po około 5 minutach do wody z ziołami dodać koncentrat, ketchup i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać na gładki sos. Na końcu posolić, popieprzyć i doprawić papryką do smaku. Sos wstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.